kawa 100 arabica mielona

Selekcja między kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą przynosi nam producent. Jak w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa bezkofeinowa

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. W następstwie tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy każdym mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia zdobywamy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej wyszukany gatunek kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory

Kawa Kona Extra Fancy

Kawa mielona jest zdumiewającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na solidnej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki i po kilku minutach zdołać rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W wyborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.